Netflix og Roma fik sin Oscar

Vi skal ikke mange år tilbage for at Netflix var en eller anden tjeneste, som relativ få udenfor USA havde hørt om. Man kunne leje film, og det var mere eller mindre det. Siden er der naturligvis sket meget. Det er blevet en streamingtjenesten. Rent faktisk er det ikke bare blevet en streamingtjenesten, det er streamingtjenestEN.

Der er mange streamingtjenester, men ret beset, så er der Netflix, og så er der alle de andre. For selvom HBO står bag mange af de absolut største serier som Game of Thrones og lidt længere tilbage også Sex and the City, Sopranos, The Wire,  Entourage og mange flere. Så er Netflix bare i en liga for sig.

At Netflix er blevet så stort som det er tilfældet med langt over 100 millioner brugere, har ikke nødvendigvis udelukkende været godt for kvaliteten. For selvom Netflix laver meget fremragende originalt indhold, så kommer der også utrolig meget, der ikke er helt så fantastisk.

Streamingtjenesten har allerede gået sin sejrsgang ved Primetime Emmys, Golden Globe og lignende uddelinger, der hylder serieformatet, men nu er noget nær den ultimative anerkendelse kommet. Natten til mandag dansk tid vandt den mexicanske instruktør Alfonso Cuarón en Oscar for bedste instruktion, og Roma vandt for bedste ikke-engelsksproget film. Filmen var godt nok nomineret til bedste film også, hvor den dog ikke vandt. Ikke desto mindre er det en manifestation af Netflix som en seriøst spiller både inden for serier og film.

Senere på året er der premiere på The Irishman, der er instrueret af Martin Scorsese og blandt andre har Robert DeNiro og Al Pacino på rollelisten. Alene på de navne, er der nok mange der vil spå den gode chancer for i hvert fald at blive nomineret til næste års udgave af Oscar uddelingen.

Det har naturligvis også mødt kritik, at dette er sket. Ikke mindst fra biograferne og de store amerikanske filmstudier, og sågar enkelte skuespillere. Film skal ses i biografen, er en holdning mange har. Med Netflix er der mange der ser filmen på en iPad eller det der er mindre, og filmromantikere påstår derfor også at oplevelsen ødelægges. Det er dog en helt anden snak, og faktum er, at Netflix har fået den ultimative anerkendelse for Roma, og nok vil få større og større betydning i fremtiden på filmfronten.

Be the first to comment on "Netflix og Roma fik sin Oscar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*